Dr. Csuzi László - Reumatológus      +36 20 968 6886

Reumatológia Blog

Hialuronsav az izületek kenőolaja

Reumatológia

Hialuronsav szerepe a porckopás kezelésében

Ízületfeltöltés

A   hialuronsav, több tízezer, kettős cukormolekulából álló óriásmolekula.

A hialuronsav, mind a bőrgyógyászati-kozmetológiában bőrfiatalításra, mind pedig a reumatológiában, az ízületi felszínek olajozására alkalmazható.

Az enyhe és középsúlyos porckopás esetén ajánljuk a hialuronsavval történő ízületfeltöltést.
Bizonyos esetekben, súlyos ízületkopás esetén is van létjogosultsága akkor, ha az ízület műtéttel nem hozható rendbe vagy a műtét valamilyen oknál fogva ellenjavallt. Az ízületbe adott hialuronsav csökkenti a fájdalmat és javítja az ízületi funkciókat az ízületi kopásban szenvedő betegeknél.

A hialuronsav molekula, egy vázat képez az ízületi felszín felett, melybe a sejten kívüli elemek bekötődhetnek. A hialuronsav olajozza az  íz felszínt,  és elnyeli  illetve kiegyenlíti a hírtelen nyomásváltozásokat. Ezek a makromolekula biomechanikai hatásai.
Ismerjük a biokémiai tulajdonságait is:a hialuronsav:

  • csökkenti a fájdalmat és a gyulladást
  • egyensúlyba hozza a kötőszöveti anyagcserét.

A makromolekula hozzákötődik az idegszálakat aktiváló, sejtfelszíni elemekhez és ezzel csökkenti azok érzékenységét a fájdalomra.
A hialuronsav makromolekula fenntartja az ízület normális fiziológiás szerkezetét, elősegíti az ízület gyógyulását, regenerálódását, szabályozza a porcsejtek (chondrocyták) növekedését, fokozza életképességüket és elősegíti, az ízületi porc komponenseinek termelését.

Ezek a komponensek:

  • kollagén
  • proteoglykánok
  • hialuronsav

Az ép hialuronsav makromolekula, hozzákötődik az ízületben lévő sejtekhez, és azok működését kedvezően befolyásolja, ugyanakkor a feltöredezett, illetve a bontó enzimek által fölaprított hialuronsav töredékek, pont az ellenkezőjét váltják ki és gyulladást, fájdalmat indukálnak a kopott ízületekben.

A csökkent mennyiségű és kicsiny fölaprított hialuronsav molekulák, képtelenek fenntartani az ízület integritását, gyulladáshoz vezethetnek és az ízületi porc feltöredezik, csökken a funkciója és fájdalom jelenik meg az ízületben mozgáskor. Emellett a kis mollsúlyú hialuronsav töredékek fokozzák a gyulladást és megjelennek az ízületi porcot lebontó enzimek a gyulladás következtében, melyek tovább bontják az íz felszínt.
Az ízületbe adott hialuronsav, ezt a negatív hatást ellensúlyozza, és elnyomja az ízületi állományt lebontó enzimek termelését és aktivitását, megakadályozza a gyulladásos molekulák hatásának kialakulását, és blokkolja a gyulladásos sejtek mozgását.
A hialuronsav tulajdonképpen  gletteli  az ízfelszínt, és ezzel valamint az előbb említett biomechanikai, biokémiai hatások által fenntartja az ízület épségét, megfelelő működését.
Rendelőnkben elsősorban, az egyszer alkalmazható készítményeket javasoljuk tekintettel arra, hogy ilyenkor a különféle szövődmények gyakorisága elenyésző.

Ilyen készítmények a

  • Duroline
  • Monovisc
  • Hyalon           

Kisízületek injekciózása esetén az Ostenil mini is szóba jön.
 

Porckopás esetén forduljon hozzánk.

Hívjon minket:  06-209-686-886Cimkék: porckopás ízületi kopás ízület feltöltés