Dr. Csuzi László - Reumatológus      +36 20 968 6886

Reumatológia Blog

Csontritkulás a néma járvány

Reumatológia

Anyagcsere csontbetegségek

A csontritkulást, az alacsony csontsűrűség és a csont finomszerkezetének romlása, megbomlása jellemzi. Csökken a csont szilárdsága, és növekszik a törési kockázat. Az idős kor, alacsony testsúly, combnyaktörés a családban, 50 év fölött bekövetkező törések, szteroid használat, és az inaktivitás azok a rizikótényezők, melyek az osteoporosisos csonttöréshez vezetnek. A csont lebomlása gyorsabb, mind újdon képződése, ennek eredményeként, csonttömeg vesztés következik be.

Ha fáj a háta, dereka, a csípője és ez a fájdalom terhelésre, (például cipekedésre, lépcsőzésre, mozgásra) erősödik, vagy állandósul, ha éjszakai gerincfájdalma jelenik meg, vagy ha a testmagassága csökken és a tartása görnyedtté válik, forduljon hozzánk, kivizsgáljuk csontritkulását és hatékonyan kezeljük azt!

Röntgen vizsgálattal, csontsűrűség méréssel, ultrahanggal és laboratóriumi vizsgálattal tudjuk pontosan megállapítani a csontritkulás mértékét, és a megfelelő terápiát beállítani. A törési kockázatot, az úgy nevezett FRAX indexszel becsüljük. Csontritkulás esetén, gyakran törések is bekövetkeznek: alkar, csigolya és combcsont törés.

A csontritkulás és a csonttörések megelőzése és kezelése: A csontritkulás kezelésére kalcium és D-vitamin dús étrendet, kornak megfelelő testedzést, a dohányzás és az alkohol elhagyását javasoljuk. Fűzővel, csípővédő nadrággal, tám bottal a tartást és a járást biztonságosabbá tehetjük, így az esési és a törési kockázatot csökkenthetjük. A csontritkulás kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre. Javasoljuk a lézerterápiát és akupunktúrát fájdalomcsillapító kezelésként.

A már megállapított csontritkulás kezelését, gondozását bízza ránk! Tel.: 06-20/9686-886

 

D vitamin –D hormon

A D Vitaminoknak /D2, D3, aktív D vitamin, ill. hormon/ nemcsak a kalcium szint fenntartásában és a csontosodásban van döntő szerepe, hanem számos más betegség kialakulását könnyíti meg, az un. D vitaminhiány.
A következő betegségek kialakulására hajlamosít az alacsony D vitamin szint:

  •    csontritkulás, csontlágyulás
  •    autoimmun betegségek: kisízületi gyulladás, bőrfarkas /SLE/, pikkelysömör, cukorbetegség, Sclerosis multiplex
  •    emlő-,  vastagbél- daganatok
  •    polycystás ovárium /PCOS/, terméketlenség /nehezített teherbeesés/
  •    magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívelégtelenség.

A máj és vesebetegségek a csökkent D-vitamin szint oki tényezői.



Cimkék: