Dr. Csuzi László - Reumatológus      +36 20 968 6886

Reumatológia Blog

Óvakodj a kullancstól!

Reumatológia

Kullancs által közvetített fertőzések

A kullancsok kedvenc élőhelye az erdő, valamint a dús aljnövényzet, a magas páratartalmú környezet. Az csupán csak tévhit, hogy a kullancsok a fákról támadnak, szívesebben tartózkodnak alacsonyabb növényeken (pl.: bokrok, vagy akár a fűben) ezért inkább a gyerekek illetve az állatok vannak kitéve a kullancscsípés veszélyének.
Mivel nem minden kullancs fertőzött, ezért nem kell pánikba esni, azonban minél hamarabb el kell távolítani, mert ha több időt tölt a bőrben nagyobb az esélye a fertőzésnek.

 

Megelőzés:

A kullancscsípés megelőzésére legjobb módszer a bozótos területek kerülése. A kora reggeli órákban több, a szárazabb időszakokban kevesebb a támadó kullancs. Április-július a legveszélyesebb időszak. Ha csak lehet, nadrágban kertészkedjünk és menjünk kirándulni. A nadrágot tűrjük be a zokni alá. A trikónkat tűrjük a nadrágba. Hosszú hajúak fogják össze a hajukat, viseljék kontyban, vagy sapka alá tűrve. Illetve kullancs elleni spray javasolt.

A kullancs eltávolítása:

Kullancs kiszedéseA patikában is kapható kullancscsipesz, de akár körömmel is kiszedhető, arra azonban figyelni kell, hogy az eltávolítás közben ne nyomjuk össze, mivel így a kullancsot öklendezésre késztetjük, és így több korokozót juttat a szervezetbe.
Tehát a feji végükhöz, a bőrünkhöz közel próbáljuk meg megfogni, majd lassan húzzuk kifelé, majd hagyjunk kb. fél percet, hogy a kullancs maga eressze el  bőrt, így nem kell attól tartani, hogy a szájszerve beszakad.

Orvoshoz fordulni, csak bizonyos tüneteknél érdemes (csípés helyén piros folt, ízületi fájdalom, láz, szédülés, fáradtság).

 

A két leggyakoribb, kullancs terjesztette betegség a Lyme-kór, és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás.

Lyme-kór

Lyme kórA tünetre az jellemző, hogy a kullancscsípés helyén kis piros folt alakul ki, mely a szélek felé terjed, közepe kifehéredik és az elváltozás gyűrű alakú lesz, majd a testen, számos helyen ugyanilyen elváltozás jelentkezik, ez az erythema chronicum migráns, vagy vándorló bőrkiütés.
Az arcon kezdődő Lyme folt gyors ellátást indokol.
A korai antibiotikum kezeléssel, a szívizomgyulladás, és az akut idegrendszeri megbetegedések száma jelentősen csökken.

Vázizom-rendszeri tünetek, a betegek több mint 50 %-nál jelentkeznek, a fertőzés minden stádiumában.
Ízületi gyulladás, a fertőzés késői jele, és a páciensek kevesebb, mint 10 %-nál jelentkezik.
 

A Lyme kór kezelése:
Általában 2-4 hetes antibiotikus kúra elégséges, de vannak olyan páciensek, akiknél ez lényegesen hosszabb időt vesz igénybe.
Az antibiotikumra ellenálló ízületi gyulladás, a Lyme kóros betegek kevesebb, mint 10 %-nál fordul elő. Ilyenkor betegségmódosító, antireumatikus készítményekre van szükség, és a gyógyulás, akár 4-5 évet is igénybe vehet.
A betegek kis részénél, az antibiotikus kezelés után, post-Lyme betegség, Lyme betegség utáni állapot alakul ki, melyre, az állandó fáradtság, enyhe agyi funkciózavar és vázizomrendszeri fájdalom jellemző.
Amennyiben Lyme- kórra gyanú merül fel, vagy vándorkiütések jelennek meg a testen kullancscsípés után, feltétlen forduljon hozzánk.

Betegségét több szakorvos bevonásával, eredményesen tudjuk gyógyítani.
Telefonszám. 0620/968-6886.


Kullancs okozta agyvelőgyulladás

A kialakult fertőzés ellen sajnos nincs specifikus vírusellenes kezelés. A hatékony védelmet a megelőzés jelenti, amit időben adott védőoltással biztosíthatunk, amit jóval a fertőzésveszélyt (például a tervezett utazás) megelőzően kell adni. A védőoltás beadása után a szervezet, védő hatású ellenanyagot termel a vírus ellen.

A problémára tartós megoldást jelenthet a kullancs elleni védőoltás
FSME- Immun, valamint az Encepur felnőtt és Junior oltás.
Az első oltáshoz képest, a 28. nap, az oltottak 90-95 százaléka válik védetté.



Cimkék: